www.belgium.be

Hier vindt u opleidingen en e-learnings over de verschillende aspecten van een bewust gebruik van psychofarmaca. Krijg zowel inzicht in types medicatie en hun effecten als praktische how to's voor uw dagelijkse praktijk.

Bronnen voor artsen

Hybride vorming voor artsen om patiënten te motiveren om meer te bewegen

een persoon die wandelt
Médecins généralistes
2024 - Website

Ontdek de kunst van effectieve, korte gesprekken die patiënten inspireren om meer te bewegen. Deze hybride training, ontwikkeld door experts en bestemd voor artsen, omvatten twee e-learnings en een persoonlijk gesprek op maat met een opleider. Je leert een eenvoudig protocol waarmee je concreet aan de slag kan. Zelfs met patiënten die weerstand vertonen. 

Georganiseerd door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Accreditering is aangevraagd.

E-learning: hoe een motiverend gesprek voeren om uw patiënten te overtuigen van verandering?

twee pratende vrouwen
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2002 - Opleidingen

In deze online vorming maakt u kennis met motiverende gespreksvoering. Krijg inzicht in wat maakt dat mensen veranderen en waarom deze gespreksstijl effectief is bij verandering. Leer hoe u motiverende gespreksvoering kunt inzetten om aan te zetten tot een afbouw van benzodiazepines of z-drugs. Opleiding ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

E-learning: depressie en antidepressiva

illustratie die depressie weergeeft
Médecins généralistes
2020 - Opleidingen

Wanneer antidepressiva voorschrijven? Leer welke stappen u moet zetten voor een adequate, differentiële diagnose die een depressie onderscheidt van depressieve gevoelens. Krijg inzicht in de verschillende behandelopties, afhankelijk van de ernstinschatting. Kom meer te weten over het belang van psycho-educatie, de verschillende medicamenteuze en niet-medicamenteuze interventies, en verwijzing.

E-learning HGR: diagnose en aanpak van burn-out

een man in burn-out
Médecins généralistes
Psychologues
2020 - Opleidingen

Deze e-learning voorgesteld door de Hoge Gezondheidsraad van België biedt gezondheidsprofessionals de kans te leren over de definitie, opsporing, diagnose en aanpak van burn-out.

Stress: alternatieven voor benzodiazepines - LOK-vorming

gestreste jongere
Médecins généralistes
2020 - Opleidingen

Bij stressklachten worden (te) vaak benzodiazepines voorgeschreven. Maak op een interactieve manier kennis met de niet-medicamenteuze alternatieven voor de aanpak van deze klachten in de huisartsenpraktijk. LOK-vorming van de Universiteit Gent door een duo huisarts - psycholoog.

E-learning HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing VIVEL

man en pictogrammen op een hemelsblauwe achtergrond
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
Autres
2024 - Opleidingen

In deze opleiding van VIVEL leer je meer over leefstijl. Daarna gaan we concreet in op 2 preventiemethodieken: HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing. Je leert telkens wie de doelgroep is, hoe de methodiek jou ondersteunt in het helpen van patiënten/cliënten en hoe je concreet met de methodiek aan de slag kan gaan. Tot slot kan je de theorie toepassen op enkele casussen. 

Duurtijd: Reken op ongeveer een uur om de opleiding te voltooien.  

E-learning BCFI: goed gebruik van geneesmiddelen bij ouderen

oudere persoon met een doos medicijnen
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2020 - Opleidingen

Ontdek een aantal nuttige principes voor een rationeel gebruik van geneesmiddelen bij ouderen. Deze e-learning van het BCFI maakt gebruik van klinische casussen, animatiefilmpjes en tips voor de praktijk. Krijg praktisch advies over starten en stoppen van geneesmiddelen, leer enkele specifieke ongewenste effecten herkennen, let op interacties tussen geneesmiddelen, en leer bij over dosisreducties en therapietrouw. 

E-learning BCFI: medicatienazicht bij ouderen

Een verpleegster laat een bejaarde zien hoe je een medicijndoosje gebruikt
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2020 - Opleidingen

Met een medicatienazicht kunt u gestructureerd nagaan of alle geneesmiddelen die uw oudere patiënt inneemt nog nuttig en veilig zijn. Deze e-learning van het BCFI begeleidt u stap voor stap doorheen het medicatienazicht, met tevens een praktische oefening aan de hand van een casus, nuttige links en downloads.

E-learning BCFI: deprescribing bij ouderen

Bejaarde met wandelstok
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2020 - Opleidingen

Stoppen met het voorschrijven van geneesmiddelen bij ouderen, u leert er alles over in deze e-learning van het BCFI. Ontdek hoe u geneesmiddelen herkent die meer nadelen dan voordelen opleveren en hoe u ze veillig kunt stoppen of afbouwen. Ga aan de slag met casussen rond verschillende geneesmiddelen, aangevuld met algemene principes van deprescribing, tips voor de praktijk, nuttige links en downloads.

E-learning Benzoconsult: slaap- en angstklachten aanpakken zonder benzo's

arts praten met een oudere persoon
Médecins généralistes
2020 - Opleidingen

Deze online leermodule biedt concrete tools voor de aanpak van slaap- en angstklachten zonder systematisch of langdurig benzodiazepines voor te schrijven. Aan de hand van videocasuïstiek, doorklikmogelijkheden, weetjes, oefeningen, tools en brochures ... krijgt u op een interactieve manier een aantal handvatten mee voor een rationeel gebruik van benzo’s.

Gedragsproblemen bij dementie

Een oudere persoon kijkt uit een raam
Médecins généralistes
2020 - Opleidingen

Ontdek in deze e-learning van het BCFI meer over de niet-medicamenteuze aanpak van gedragsproblemen bij dementie bij oudere personen en het goed gebruik van psychofarmaca, met name antipsychotica. Ook een veilige afbouw van deze medicatie komt aan bod.

E-learning Bewegen Op Verwijzing - Vlaams Instituut Gezond Leven

patienten bewegen voor het gezondheid
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2022 - Website

Bent u actief als huisarts of als arts-specialist en wilt u uw patiënten (tijds)efficiënt in beweging krijgen? Dan is deze e-learning iets voor u. Volg deze e-learning om te weten hoe u dat op een wetenschappelijk onderbouwde manier kunt doen. Wordt u een expert in doorverwijzen naar Bewegen Op Verwijzing? Hoe beter u weet hoe Bewegen Op Verwijzing werkt, hoe makkelijker u patiënten/cliënten kunt motiveren! - E-learning van Vlaams Instituut Gezond Leven

Depressieve patiënten begeleiden – LOK-vorming

Een depressieve man bij een psycholoog
Médecins généralistes
2023 - Opleidingen

In deze opleiding, georganiseerd in LOK-groepen, leert u meer over hoe depressie bij uw patiënten te behandelen in uw praktijk, met of zonder antidepressiva. Op basis van de richtlijn van Domus Medica / SSMG uit 2017.

Psychoactieve medicatie: alle informatie over de problematiek

een vrouw met antidepressiva
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2023 - Website

Het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) gaat op deze website dieper in op de problematiek van psychoactieve medicatie. Vind informatie over zowel benzodiazepines en z-drugs als antidepressiva, antipsychotica en psychostimulantia. U vindt hier een bundeling van informatiefiches en -dossiers, vormingen, praktische materialen, onderzoeksrapporten, enzovoort.

Studiedag ADHD – Wetenschap en Praktijk 2024 - 23 mei 2024

adhd avec élément autour d'une tête
Médecins généralistes
Psychologues
2024 - Website

Ondanks de veelheid aan onderzoek en publicaties, lijkt het wel alsof ADHD vandaag niet anders gediagnosticeerd en behandeld moet worden dan 30 jaar geleden. Hebben we dan niets bijgeleerd ? Op deze studiedag wordt er eerst een overzicht gegeven van de recente wetenschappelijke literatuur. Nadien volgt een actuele stand van zaken over de kernwaarden in de behandeling: ouder- en leerkrachttraining en medicatie. In de namiddag wordt er ingezoomd op de praktijk van diagnostiek en behandeling volgens de regels van de kunst.

Benzodiazepines afbouwen: tools - LOK-vorming

arts op zoek naar medicijnen
Médecins généralistes
2020 - Opleidingen

Hoe helpt u patiënten afhankelijk van benzodiazepines of z-drugs om ervan af te geraken of ze af te bouwen? Zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze tools komen aan bod: de stopbrief, motivationele gespreksvoering, interventies met bijvoorbeeld 5G-schema's, enzovoort. LOK-vorming van de Universiteit Gent.

E-learning BCFI - Afbouwen van benzodiazepines

livres empilés avec knowledge is power indiqué au dessus
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2024 - Opleidingen

Wil je je patiënt met slaapklachten helpen zijn of haar benzodiazepines of Z-drugs af te bouwen, maar twijfel je hoe eraan te beginnen?

Je bent niet de enige. Veel artsen en apothekers maken zich hier zorgen over. Hoe maak je het onderwerp bespreekbaar zonder het vertrouwen van je patiënt te schaden? Hoe ga je om met weerstand? En hoe bouw je concreet af?

In deze e-learning van de BCFI ga je zelf aan de slag met een casus, en reiken we je verschillende tools en tips aan om het afbouwen tot een succesvol einde te brengen.

Insomnia aanpakken zonder benzodiazepines of z-drugs - LOK-vorming

iemand die aan slapeloosheid lijdt
Médecins généralistes
2020 - Opleidingen

Hoe kunt u als huisarts patiënten met slaapproblemen helpen om beter te slapen zonder medicatie voor te schrijven? Krijg hier praktische en niet-medicamenteuze tools rond de aanpak van slapeloosheid in de eerste lijn. LOK-vorming van de Universiteit Gent door een duo huisarts - psycholoog op basis van de in 2018 herziene richtlijn Insomnia.

E-learning: hoe psychoactieve medicatie begrijpen?

Geneesmiddelen onder de loep
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2023 - Opleidingen

In deze online cursus leert u meer over de effecten en de risico's van 3 types psychoactieve medicatie: slaap- en kalmeermiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Hoe ze verantwoord gebruiken? En hoe omgaan met problemen? Opleiding ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Bronnen voor apothekers

E-learning BCFI: goed gebruik van geneesmiddelen bij ouderen

oudere persoon met een doos medicijnen
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2020 - Opleidingen

Ontdek een aantal nuttige principes voor een rationeel gebruik van geneesmiddelen bij ouderen. Deze e-learning van het BCFI maakt gebruik van klinische casussen, animatiefilmpjes en tips voor de praktijk. Krijg praktisch advies over starten en stoppen van geneesmiddelen, leer enkele specifieke ongewenste effecten herkennen, let op interacties tussen geneesmiddelen, en leer bij over dosisreducties en therapietrouw. 

E-learning BCFI: deprescribing bij ouderen

Bejaarde met wandelstok
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2020 - Opleidingen

Stoppen met het voorschrijven van geneesmiddelen bij ouderen, u leert er alles over in deze e-learning van het BCFI. Ontdek hoe u geneesmiddelen herkent die meer nadelen dan voordelen opleveren en hoe u ze veillig kunt stoppen of afbouwen. Ga aan de slag met casussen rond verschillende geneesmiddelen, aangevuld met algemene principes van deprescribing, tips voor de praktijk, nuttige links en downloads.

E-learning: hoe psychoactieve medicatie begrijpen?

Geneesmiddelen onder de loep
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2023 - Opleidingen

In deze online cursus leert u meer over de effecten en de risico's van 3 types psychoactieve medicatie: slaap- en kalmeermiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Hoe ze verantwoord gebruiken? En hoe omgaan met problemen? Opleiding ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

E-learning BCFI: medicatienazicht bij ouderen

Een verpleegster laat een bejaarde zien hoe je een medicijndoosje gebruikt
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2020 - Opleidingen

Met een medicatienazicht kunt u gestructureerd nagaan of alle geneesmiddelen die uw oudere patiënt inneemt nog nuttig en veilig zijn. Deze e-learning van het BCFI begeleidt u stap voor stap doorheen het medicatienazicht, met tevens een praktische oefening aan de hand van een casus, nuttige links en downloads.

E-learning: hoe een motiverend gesprek voeren om uw patiënten te overtuigen van verandering?

twee pratende vrouwen
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2002 - Opleidingen

In deze online vorming maakt u kennis met motiverende gespreksvoering. Krijg inzicht in wat maakt dat mensen veranderen en waarom deze gespreksstijl effectief is bij verandering. Leer hoe u motiverende gespreksvoering kunt inzetten om aan te zetten tot een afbouw van benzodiazepines of z-drugs. Opleiding ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Psychoactieve medicatie: alle informatie over de problematiek

een vrouw met antidepressiva
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2023 - Website

Het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) gaat op deze website dieper in op de problematiek van psychoactieve medicatie. Vind informatie over zowel benzodiazepines en z-drugs als antidepressiva, antipsychotica en psychostimulantia. U vindt hier een bundeling van informatiefiches en -dossiers, vormingen, praktische materialen, onderzoeksrapporten, enzovoort.

Webinar - Afbouw van slaapmedicatie via magistrale bereidingen

Medicijnen en een glas water met op de achtergrond een oudere vrouw slapend in haar bed
Pharmacien.ne.s
2023 - Video

Webinar over de afbouw van benzodiazepines en Z-drugs via magistrale bereidingen, georganiseerd door APB in samenwerking met andere instellingen.

E-learning HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing VIVEL

man en pictogrammen op een hemelsblauwe achtergrond
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
Autres
2024 - Opleidingen

In deze opleiding van VIVEL leer je meer over leefstijl. Daarna gaan we concreet in op 2 preventiemethodieken: HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing. Je leert telkens wie de doelgroep is, hoe de methodiek jou ondersteunt in het helpen van patiënten/cliënten en hoe je concreet met de methodiek aan de slag kan gaan. Tot slot kan je de theorie toepassen op enkele casussen. 

Duurtijd: Reken op ongeveer een uur om de opleiding te voltooien.  

E-learning Bewegen Op Verwijzing - Vlaams Instituut Gezond Leven

patienten bewegen voor het gezondheid
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2022 - Website

Bent u actief als huisarts of als arts-specialist en wilt u uw patiënten (tijds)efficiënt in beweging krijgen? Dan is deze e-learning iets voor u. Volg deze e-learning om te weten hoe u dat op een wetenschappelijk onderbouwde manier kunt doen. Wordt u een expert in doorverwijzen naar Bewegen Op Verwijzing? Hoe beter u weet hoe Bewegen Op Verwijzing werkt, hoe makkelijker u patiënten/cliënten kunt motiveren! - E-learning van Vlaams Instituut Gezond Leven

E-learning BCFI - Afbouwen van benzodiazepines

livres empilés avec knowledge is power indiqué au dessus
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
2024 - Opleidingen

Wil je je patiënt met slaapklachten helpen zijn of haar benzodiazepines of Z-drugs af te bouwen, maar twijfel je hoe eraan te beginnen?

Je bent niet de enige. Veel artsen en apothekers maken zich hier zorgen over. Hoe maak je het onderwerp bespreekbaar zonder het vertrouwen van je patiënt te schaden? Hoe ga je om met weerstand? En hoe bouw je concreet af?

In deze e-learning van de BCFI ga je zelf aan de slag met een casus, en reiken we je verschillende tools en tips aan om het afbouwen tot een succesvol einde te brengen.

Bronnen voor psychologen

E-learning Bewegen Op Verwijzing - Vlaams Instituut Gezond Leven

patienten bewegen voor het gezondheid
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2022 - Website

Bent u actief als huisarts of als arts-specialist en wilt u uw patiënten (tijds)efficiënt in beweging krijgen? Dan is deze e-learning iets voor u. Volg deze e-learning om te weten hoe u dat op een wetenschappelijk onderbouwde manier kunt doen. Wordt u een expert in doorverwijzen naar Bewegen Op Verwijzing? Hoe beter u weet hoe Bewegen Op Verwijzing werkt, hoe makkelijker u patiënten/cliënten kunt motiveren! - E-learning van Vlaams Instituut Gezond Leven

Studiedag ADHD – Wetenschap en Praktijk 2024 - 23 mei 2024

adhd avec élément autour d'une tête
Médecins généralistes
Psychologues
2024 - Website

Ondanks de veelheid aan onderzoek en publicaties, lijkt het wel alsof ADHD vandaag niet anders gediagnosticeerd en behandeld moet worden dan 30 jaar geleden. Hebben we dan niets bijgeleerd ? Op deze studiedag wordt er eerst een overzicht gegeven van de recente wetenschappelijke literatuur. Nadien volgt een actuele stand van zaken over de kernwaarden in de behandeling: ouder- en leerkrachttraining en medicatie. In de namiddag wordt er ingezoomd op de praktijk van diagnostiek en behandeling volgens de regels van de kunst.

E-learning HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing VIVEL

man en pictogrammen op een hemelsblauwe achtergrond
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
Autres
2024 - Opleidingen

In deze opleiding van VIVEL leer je meer over leefstijl. Daarna gaan we concreet in op 2 preventiemethodieken: HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing. Je leert telkens wie de doelgroep is, hoe de methodiek jou ondersteunt in het helpen van patiënten/cliënten en hoe je concreet met de methodiek aan de slag kan gaan. Tot slot kan je de theorie toepassen op enkele casussen. 

Duurtijd: Reken op ongeveer een uur om de opleiding te voltooien.  

E-learning: hoe een motiverend gesprek voeren om uw patiënten te overtuigen van verandering?

twee pratende vrouwen
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2002 - Opleidingen

In deze online vorming maakt u kennis met motiverende gespreksvoering. Krijg inzicht in wat maakt dat mensen veranderen en waarom deze gespreksstijl effectief is bij verandering. Leer hoe u motiverende gespreksvoering kunt inzetten om aan te zetten tot een afbouw van benzodiazepines of z-drugs. Opleiding ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Psychoactieve medicatie: alle informatie over de problematiek

een vrouw met antidepressiva
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2023 - Website

Het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) gaat op deze website dieper in op de problematiek van psychoactieve medicatie. Vind informatie over zowel benzodiazepines en z-drugs als antidepressiva, antipsychotica en psychostimulantia. U vindt hier een bundeling van informatiefiches en -dossiers, vormingen, praktische materialen, onderzoeksrapporten, enzovoort.

E-learning « Behandelingen met psychofarmaca » voor de psychologen

Een persoon die handen vasthoudt, met een psycholoog op de achtergrond
Psychologues
2023 - Opleidingen

Deze opleiding voor klinische psychologen en orthopedagogen wil hen ertoe aanzetten om aandacht te besteden aan de psychotrope behandelingen van hun patiënten. Deze e-learning werd ontwikkeld door de ULB en The Human Link. Ze wil de kennis van psychologen over psychofarmaca versterken. Daarnaast wil ze verduidelijken wat hun rol is en welke houding ze moeten aannemen. Ze beoogt ook de samenwerking met de voorschrijvende arts te bevorderen. Online opleiding van 1.45 uur. Project gefinancierd door de FOD Volksgezondheid.

E-learning HGR: diagnose en aanpak van burn-out

een man in burn-out
Médecins généralistes
Psychologues
2020 - Opleidingen

Deze e-learning voorgesteld door de Hoge Gezondheidsraad van België biedt gezondheidsprofessionals de kans te leren over de definitie, opsporing, diagnose en aanpak van burn-out.

E-learning: hoe psychoactieve medicatie begrijpen?

Geneesmiddelen onder de loep
Médecins généralistes
Pharmacien.ne.s
Psychologues
2023 - Opleidingen

In deze online cursus leert u meer over de effecten en de risico's van 3 types psychoactieve medicatie: slaap- en kalmeermiddelen, antidepressiva en antipsychotica. Hoe ze verantwoord gebruiken? En hoe omgaan met problemen? Opleiding ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).